Zdravá domáca mangovo-jahodová zmrzlina bez výčitiek
Keď sa pozrieme do histórie, ručne vyrábaná zmrzlina bola pred príchodom chladničiek takpovediac luxusom. Najprv bolo treba pripraviť nádoby, v ktorých sa zmrzlina pripravovala. Poriadne sa vychladili a naplnili ľadom a až potom sa do nich vkladali jednotlivé ingrediencie. Zmrzlina sa vo veľkom začala vyrábať až v 20. storočí, a to vďaka mraziarenským chladiacim boxom. Táto lahodná pochúťka sa v tom čase začala vyrábať masovo. Základom každej domácej zmrzliny bolo kvalitné mlieko a smotana, aj preto bola zmrzlina v tom čase naozaj kvalitná. Bohužiaľ dnes sú už takéto prísady v zmrzline vzácnosťou a skôr v nej nájdete nezdravé rastlinné tuky, sušené mlieko, guarovú gumu, rôzne aromatické látky, farbivá a stabilizátory.
Je pravda, že zmrzliny z obchodu nám chutia oveľa viac a sme na ich chute zvyknutí. V dnešnej dobe si ľudia navykli jesť jedlo, ktoré je buď prehnane slané alebo prehnane sladké a častokrát nám robí problém soľ alebo cukor obmedziť. Na druhej strane sa čoraz viac ľudí obracia k zdravému životnému štýlu a s tým súvisiacemu zdravšiemu stravovaniu. Na naše zdravie by sme určite mali pamätať. Keď vyrábame zmrzlinu doma, použijeme oveľa menšie množstvo prídavných látok, ako je obsiahnutých v bežne dostupnej zmrzline a navyše si vieme pripraviť naozaj kvalitnú pravú zmrzlinu. Aj keď sú zmrlizny z obchodu dostupné ihneď, ani výroba domácej zmrzliny vám nezaberie veľa času.
Komentáre
Zverejnenie komentára