Zdravá domáca mangovo-jahodová zmrzlina bez výčitiek

Niet v lete lepšieho a chutnejšieho osvieženia ako je zmrzlina! Milujú ju deti, aj dospelí.

Keď sa pozrieme do histórie, ručne vyrábaná zmrzlina bola pred príchodom chladničiek takpovediac luxusom. Najprv bolo treba pripraviť nádoby, v ktorých sa zmrzlina pripravovala. Poriadne sa vychladili a naplnili ľadom a až potom sa do nich vkladali jednotlivé ingrediencie. Zmrzlina sa vo veľkom začala vyrábať až v 20. storočí,  a to vďaka mraziarenským chladiacim boxom. Táto lahodná pochúťka sa v tom čase začala vyrábať masovo. Základom každej domácej zmrzliny bolo kvalitné mlieko a smotana, aj preto bola zmrzlina v tom čase naozaj kvalitná. Bohužiaľ dnes sú už takéto prísady v zmrzline vzácnosťou a skôr v nej nájdete nezdravé rastlinné tuky, sušené mlieko, guarovú gumu, rôzne aromatické látky, farbivá a stabilizátory.

Je pravda, že zmrzliny z obchodu nám chutia oveľa viac a sme na ich chute zvyknutí. V dnešnej dobe si ľudia navykli jesť jedlo, ktoré je buď prehnane slané alebo prehnane sladké a častokrát nám robí problém soľ alebo cukor obmedziť. Na druhej strane sa čoraz viac ľudí obracia k zdravému životnému štýlu a s tým súvisiacemu zdravšiemu stravovaniu. Na naše zdravie by sme určite mali pamätať. Keď vyrábame zmrzlinu doma, použijeme oveľa menšie množstvo prídavných látok, ako je obsiahnutých v bežne dostupnej zmrzline a navyše si vieme pripraviť naozaj kvalitnú pravú zmrzlinu. Aj keď sú zmrlizny z obchodu dostupné ihneď, ani výroba domácej zmrzliny vám nezaberie veľa času.

Zmrzliny pripravenej doma sa nemusia báť ani tí, ktorí si strážia štíhlu líniu. Aj zmrzlinu si doma viete pripraviť v zdravej variante a dopriať si ju bez výčitiek.

Mám pre Vás skvelý recept na výbornú a zdravú mangovo-jahodovú zmrlinu zo zdravých surovín, bez pridanách é-čiek a konzervantov, ktorú doma zvládne pripraviť každý za pár minút.

Ja som pri príprave použila mango a jahody, môžete však vyskúšat mnohé iné kombinácie ovocia.

Najlepšie sa k sebe budú hodiť:

mango a jahoda
mango a banán
maliny a banán
broskyňa a jogurt
pomaranč a čokoláda

No a tu je sľubovaný recept :)

Budeme potrebovať (použila som krabičku zo zmrzliny carte d´or):

1 mango
200 g jahôd
1 smotana na šľahanie (250 ml)
1/2 šálky mlieka
3 PL medu
1 ČL vanilínového cukru

Príprava:

Ovocie si makrájame na menšie kúsky a pridáme všetky ostatné ingrediencie do mixéra. Dobre vymixujeme a nalejeme do vyčistenej a vysušenej krabičky. Dáme do mrazničky. Po hodine vyberieme a premiešame. Opakujeme trikrát a potom necháme zmrlinu úplne zamraziť. Podávame s čerstvými jahodami a šľahačkou. Prajem dobú chuť :)

Tip:

Pre ešte lepšiu chuť môžete namiesto klasického mlieka použiť aj kokosevé alebo mandľové mlieko a namiesto medu trstinový cukor alebo javorový sirup.















Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Nepečený tvarohový cheesecake s malinami

Chudnime zdravo

Delicious creamy red lentil soup for gourmets