Babkin lahodný marhuľový koláč


Kiež by mal každý z nás možnosť zájsť si do záhradky a odtrhnúť si čerstvú, sezónnu, voňavú  a vitamínmi nabitú zeleninu a ovocie, dať si ju len tak sviežu alebo z nej pripraviť lahodnú, na chuť bohatú večeru alebo džem, či zaváraninu. Ani ja tú možnosť bohužiaľ nemám, ale keď občas zájdem k otcovi, ktorý záhradku má a naberiem si ich do zásoby. Tí z vás, ktorý však takúto možnosť nemajú môžu napríklad zájsť do miestnych sadov, ktoré ponúkajú samozber a vynahradiť si to takýmto spôsobom. Ja napríklad zvyknem chodiť na jar na samozber jahôd.

Momentálne sa teším z čerstvých sladučkých broskýň a marhúľ. Sú výborné na zaváranie, prípravu džemu alebo napríklad aj takého babkinho marhuľového koláčika (recept nižšie). Na prípravu ovocných koláčov zvyknem vždy používať čerstvé ovocie, nikdy nie zavárané, či z konzervy. Čerstvé ovocie koláč osvieži a dodá mu omnoho delikátnejšiu chuť a v neposlednom rade je to zdravšie. No povedzme si niečo viac o marhuliach.

Ak máte problémy s trávením, trpíte zvýšenou hladinou cholesterolu alebo máte kardiovaskulárne problémy, toto ovocie je tá správna voľba. Hodiť sa bude aj tým, ktorí diétujú alebo trpia únavou.

Marhule sú malé zázraky. Dodajú vám vďaka svojmu nutričnému obsahu energiu, povzbudia metabolizmus a zlepšia trávenie. Sú výbornou prevenciou proti rakovine. Pri dlhodobejšej konzumácii dosiahnete zníženie hladiny cholesterolu, ktorá so sebou prináša zdravie pre vaše cievy a srdiečko. S konzumáciu to však netreba preháňať, na deň vám stačí zamaškrtiť si na jednej dvoch marhuliach. Neráta sa tu jednorazová kvantita ale dlhodobá konzumácia v menších množstvách. Platí pri ovocí. Zeleninu na rozdiel od ovocia si môžete dopriať vo väčších množstvách.

Na záver aj niekoľko upozornení. Marhule by nemali konzumovať tehotné ženy, nakoľko obsahujú viac medi a práve tá nemusí pôsobiť dobre na vývoj plodu. Pri konzumácii sa vyhýbajte pitiu vody, mohlo by vám to spôsobiť hnačky. Taktiež sa neodporúča konzumovať oriešok obsiahnutý v kôstke marhule, obsahuje jed.

No a tu už je sľúbený recept na babkin marhuľový koláč 😊

Budeme potrebovať (na stredne veľký plech):

  • 350 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 g masla
  • 2 vajíčka
  • 10 marhúľ


Postup prípravy:

Najprv si v miske zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Potom pridáme zmäknuté maslo a vajíčka. Rukami vytvoríme cesto, ktoré potom dáme na plech a naň poukladáme čerstvé umyté napoly rozkrojené marhule. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C cca 35 minút.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Nepečený tvarohový cheesecake s malinami

Chudnime zdravo

Delicious creamy red lentil soup for gourmets