Losos na olivovom oleji s chia semiačkami a dusenou zeleninou
Losos je mojou najobľúbenejšou čerstvou rybou. Musím ho mať každý týždeň!
Milujem jeho jemnú prírodnú chuť bez zápachu, preto ho solím iba minimálne, aby
dokonale vynikla. Na rozdiel napríklad od tuniaka je jeho mäsko veľmi jemné.
Sami poznáte tú reklamu na konzervovaného lososa, kedy sa po dotyku doslova
láme n kúsky.
Ďalším, hlavným dôvodom, prečo je pre mňa rybou číslo jedna sú jeho blahodarné
účinky na ľudský organizmus. Preto ho vedci a výživový špecialisti odporúčajú
konzumovať pravidelne, každý týždeň dva-tri krát. To, že losos je zdravý už vie
hádam každý. Vedeli ste však prečo? Lososy sú ryby, ktoré žijú v dokonalej
harmónii s prírodou. Vyskytujú sa iba v čistých oceánskych vodách,
kde nie sú vystavené vonkajšiemu znečisteniu, a tak do seba nenasávajú chemikálie
a nečistoty. Živia sa výlučne prírodnou morskou stravou, a aj preto
ich mäso obsahuje nespočetné množstvo výživných látok.
Výhodou je aj to, že lososie mäso nemá kosti. Pre mňa osobne je to veľké plus,
nakoľko nenávidím piplanie sa v mäse snažiac sa odstrániť drobné aj veľké
kosti, ktoré mi neraz zastanú v hrdle.
Lososa nemusíte konzumovať vo veľkých množstvách. Na doplnenie dôležitých
látok do vášho tela postačí aj 125 gramov dvakrát v týždni.
A aké sú hlavné benefity pravidelnej konzumácie lososa?
Vďaka obsahu vápnika chráni naše kosti, selén obsiahnutý v lososom mäse
nás zase chráni pred voľnými radikálmi. Losos prospieva aj nášmu mentálnemu
zdraviu – bojuje proti stresu, únave a depresii. Je ideálny pokrm pri
chudnutí, nakoľko pomáha nášmu telo spáliť uložený tuk.
Tak vidíte! Losos je skvelá pochúťka a vitamínová bomba, do ktorej sa oplatí
investovať. Ak ste doteraz lososa ešte neskúsili, alebo hľadáte inšpiráciu ako
ho pripraviť inak, pripravila som si pre vás nasledujúci recept, ktorý vás zaručene
dostane. Nezostáva mi nič iné len vám zaželať dobrú chuť.
Budete potrebovať:
125 g čerstvého lososa
Olivový olej
Plátok masla
Citrónová šťava
Plátok citróna (na ozdobu)
Čierne korenie
Štipka soli
Chia semiačka
Zelenina (brokolica, rajčiny)
Príprava:
Lososa umyjeme pod studenou vodou a položíme na rozohriatu panvicu, z oboch
strán krátko posmažíme na olivovom oleji, pokvapkáme citrónovou šťavou,
následne znížime teplotu, zalejeme decilitrom vody, prikryjeme a dusíme.
Posolíme štipkou soli. Ked už je losos hotový (zhruba po 7 minutach dusenia z oboch
strán potriemeho masielkom, okoreníme a posypeme chia semiačkami.
Podávame ihneď s dusenou zeleninou, ktorú sme pripravili na výpeku z lososa.
Tip: duste zeleninu max 5minút, bude síce trochu tvrdšia, ale zachová si
živiny a aj peknú sviežu farbu.
Komentáre
Zverejnenie komentára