Nepečený jahodový cheesecake s čučoriedkami
Dnes som si pre Vás pripravila chutný svieži zdravý recept na nepečený ovocný cheesecake s jahodami a čučoriedkami.
Je to môj prvý nepečený cheesecake a musím povedať, že na prvýkrát sa mi naozaj vydaril. Chutí a vyzerá skvelo a určite ním potešíte seba alebo vašich blízkych.
V mojom prípade som tento cheesecake pripravovala manželovi na narodeniny namiesto torty, nakoľko sme chceli nejakú zdravšiu alternatívu bez múky, margarínu a ťažkých krémov.
Cheesecakey zbožňujem! Sú jednoduché na prípravu, zasýtia a sú skvelým doplnkom zdravého a vyváženého jedálnička. S manželom sa už dlhšie snažíme zhodiť zopár kíl, a preto si dávame veľký pozor, čo dáme do úst. Aj my máme častokrát chuť na sladké a práve vtedy je skvelé mať po ruke takúto zdravú alternatívu.
Cheesecakeom viete kľudne nahradiť olovrant, či desiatu. Ja si ho dám rada napríklad aj po cvičení, kedy potrebujem doplniť bielkoviny.
Musím povedať, že ak viete cukor, sladkosti a dezerty – hlavných nepriateľov štíhlej línie a zdravia – dlhodobo nahradiť zdravými náhradami, po čase si Vaše teplo odvykne od závislosti na cukre a už vám tie presladené nezdravé dezerty a čokolády plné cukru a tuku ani nezídu na um. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Milujem sladké a odvyknúť si od pravidelnej konzumácie sladkostí bolo pre mňa doslova ako púť Saharou. Veľakrát som zlyhala a podľahla chuti na sladké, prišiel však deň, kedy som si povedala dosť, zaťala som sa a vytrvala. A podarilo sa. Dnes si vychutnávam domáci cheesecake, horkú čokoládu, či palacinky z ovsených vločiek a keď predsa len musím zjesť niečo nezdravo sladké (napríklad zo slušnosti na návšteve), začne ma bolieť žalúdok a proste mi cukor už nevonia. Moje telo si odvyklo. Cítim sa zdravšie, sviežejšie a aj kilečká idú dole ľahšie.
No teraz späť k môjmu receptu na cheesecake. Ak ste sa aj vy rozhodli pre zdravé verzie vašich obľúbených jedál, skúste aj nasledujúci zdravý recept na nepečený ovocný cheesecake.
Budete potrebovať:
Forma na pečenie (20 cm priemer)
150 g ovsených keksov
100 g zmäknutého masla
500 g nízkotučného jemného tvarohu
20 g vanilínového cukru
2 PL zemiakového škrobu
200 ml smotany na šľahanie
Citrón
Voda
Ovocie do plnky a na ozdobu podľa chuti (ja som použila čučoriedky a jahody)
Príprava:
Korpus
Keksy dáme do sáčku a pomocou valčeka rozdrvíme na drobné kúsky. Pridáme zmäknuté maslo a pár kvapiek citróna, vymiesime na zmes. Vložíme rovnomerne do formy, pozatláčame. Dáme do chladničky stuhnúť.
Plnka
Tvaroh vyšľaháme so smotanou na hustú zmes. Pridáme vanilínový cukor.
Do plnky budeme vmiešavať aj vychladenú ovocnú zmes. Tú si pripravíme tak, že jahody nakrájame na drobné kúsky, pridáme trošku vody a varíme pokiaľ sa jahody nerozvaria, potom zahustíme zemiakovým škrobom. Dáme vychladiť.
Keď je ovocná zmes vychladená zmiešame ju s plnkou. Následne rovnomerne rozotrieme plnku na vychladený korpus.
Dozdobíme na vrchu čerstvým ovocím a dáme opäť chladiť aspoň na 3 hodiny pri nízkej teplote, aby cheesecake poriadne stuhol a dal sa dobre krájať.
Komentáre
Zverejnenie komentára